Sommarjobb?

maj 15th, 2013

smeagol

Märta brukar lämna blod…

februari 28th, 2013

lamnar-blod

Slutet.

februari 11th, 2013

I dagarna damp sista numret av Kollega ner i mångas brevlådor. Inte sista numret för evigt, utan sista numret där jag är med och ritar fiffiga tips ihop med Johanna Rovira (som för övrigt jobbar kvar). Tills vi ses nästa gång - njut av 6 tips på hur du dövar abstinensen efter mig (och Johanna), sid 65.

(Man kan förslagsvis göra något roligt för att driva ut tristessen. Som t.ex att skrämma kollegorna med äggröran som någon glömde i kylskåpet påsken -07. Det kan bli riktigt festligt.)

aggrora

Chefen, var lite påhittig!

december 20th, 2012

Att beröva en tjänsteman arbetsuppgifter hen utför bra med förklaringen att de inte duger är visserligen effektivt, men sååå uttjatat. Kom med nått nytt! Pröva det omvända - överös offret med roliga uppdrag och beröm så får hen hybris och slutar frivilligt i tron att hen kan få bättre jobb. Sen kan du alltid drämma till den kaxige fan när hen ber om referenser.

fuling

Fler tips på hur du bryter ner jobbiga anställda finns på sid 65 i Kollega!

Hej farfar!

oktober 24th, 2012

Läs tips på  hur du installerar en ny farfar eftersom den nuvarande befinner sig på lyxkryssning i Saint Tropés! Se sid 65 i Kollega

nya-farfar

Växthuseffekt.

oktober 15th, 2012

Det är inte ofta jag lägger in foton i bloggen nu för tiden men det här tyckte jag var värt att föreviga. Min glada kusin har nämligen ett växthus där det planteras lite av varje med till synes blandat resultat.

Överst på bilden: en squash.
Underst på bilden (knappt synlig): en morot.

Roligt och värt att uppmärksammans tyckte jag :D

Uppdatering:

Jag vill se fler självcentrerade personer.

oktober 9th, 2012

Varför är kolon-tecknet (:) aldrig centrerat i en text? Det blir ju jättekonstigt när det ska användas som ögon i en smilegubbe. Det är ju en enkel åtgärd för tillverkarna att flytta upp prickarna någon millimeter! Men icke, då ska de jävlas med oss och se till att allt hamnar snett, se själva.

Inte ser vi väl ut såhär heller?

Och så lite bajs på det här.

september 18th, 2012

Personal som springer på toaletten stup i kvarten är ett gissel för mången pressad arbetsgivare. Genom att förse toaletten med en tvål som luktar avföring kan man förkorta toabesöken och i bästa fall slippa dem helt och hållet eftersom mången anställd hellre håller sig än riskerar att ertappas av nästa besökare som en skitande person. Finns i dofterna Utedass och Surmage.

bajstval

Läs fler fiffiga tips på sid 65 i Kollega!

Le, du är med i TV!

augusti 29th, 2012

Ibland har jag för mycket tid över tror jag. Som när jag till exempel kommer på mig själv med att undra hur många sekunder det är okej för en TV-hallåa att le innan programmet börjar.

tv-smajl

Äntligen!

augusti 11th, 2012

kyrklig

Och nu - lite vuxenmobbing.

augusti 11th, 2012

lite-mobbing

Förläng semestern…

juni 20th, 2012

… genom att skapa en kopia av dig själv med hjälp av uppblött papper från returpapperstunnan, tapetklister och lite hönsnät. Placera dublikatet i en strängt upptagen pose på din arbetsstation och återvänd till torpet i trygg förvissning om att din frånvaro inte kommer att avslöjas i första taget!

klon

Och som vanligt hittar du fler fiffiga tips på sidan 65 i Kollega!

Chefen har anlänt.

maj 16th, 2012

Mobbaren. Just den chefstyp som driver med folk och kommer med pikar och slag under bältet och ironiserar har blivit allt vanligare. En del vill vara tuffa och fräna för att kompensera sin osäkerhet. De utnyttjar sin makt och vet att få vågar ge sig på en chef som man kan få ett slag under bältet av. Det är en person som satt i system att trycka ner människor.

Läs mer om 6 jobbiga chefer … och hur du hanterar dem, på sid 34 i tidningen Kollega

mobbaren

Sköna maj, välkommen… Så fasiken heller.

maj 16th, 2012

Nu sätter idétorkan in på allvar. Lika säkert som en influensaepedemi på hösten är din katakoniska handlingsförlamning på våren. Högarna på skrivbordet växer och datorn skickar små argsinta meddelanden om att mejlkorgen är överfull samtidigt som du inte tycks vara kapabel till annat än att studera navelludd och filosofera över vart det senaste året tagit vägen egentligen.

Sid 65, tidningen Kollega

orkeslos

Sök jobb, gamling!

mars 21st, 2012

Gamla med taskigt minne kan komma väl till pass när historieböckerna och partiprogrammen ska skrivas om. Om man vill göra gällande att det var vissa som låg bakom kvinnlig rösträtt, penicillinets upptäckt och slaveriets fall, vill man inte gärna bli ifrågasatt av någon mopsig petimäter med hästminne.

gunvor

Fler tips på vad man kan göra fram till sin 75-årsdag finns i Kollega, sid 65.

Folkerörelsen.

februari 18th, 2012

En tämligen liten men despotisk grupp som protesterar mot det faktum att det finns fler chefer som heter Göran än det finns kvinnor i chefsposition. Folkerörelsen kämpar dock inte för kvinnornas sak, utan för att det ska finnas fler chefer som heter Folke. Samtliga i gruppen heter för övrigt Folke. 

folke1

Fler raffiga tips på sidan 65 i Kollega!

Julklappstips!

december 14th, 2011

Glöm inte att ge någon en oförglömlig resa i år! Antingen inne i kroppen eller ute i rymden!

vad-hander

rymden

Köp förslagsvis från Adlibris:

Vad händer (och fötter) i kroppen?

Rymliga rymden

Eller direkt från Vombat Förlag

Om det suger…

december 8th, 2011

Testa att slicka på en groda! Läs mer på sidan sextifem.

51

Vill även passa på att presentera EBBON. Säg hej till Ebbon!

ebbon

Varsel om varsel.

november 4th, 2011

När företaget du jobbat troget på i 20 år meddelar att det tänker flytta verksamheten till Bora Bora eller gå i konkurs är det i senaste laget att se sig om efter något annat. Det gäller att hoppa av det sjunkande skeppet i tid, innan det blir huggsexa om jobben som finns kvar.

Du bör se upp när …

… ekonomidirektören frågar om det är okej att du får ut din lön i navkapslar istället.

33

… eller när du överraskar styrelsen klädd i bruna munkkåpor, skvättande getblod i ett pentagram som de ristat in i styrelsebordet i ett desperat försök att blidka guden Cessionus.

4

Fler säkra tecken som skvallrar om att det är dags att byta jobb kan du läsa om på sidan 68.

Ställ upp på vetenskapliga experiment i höst.

augusti 23rd, 2011

Med lite tur kan du få prova någon ny medicin som gör att du tillbringar större delen av hösten, vintern och större delen av våren i ett behagligt bortdomnat psykedeliskt tillstånd. /Johanna Rovira, tidningen Kollega sid 65

head

Saker man bara säger.

augusti 15th, 2011

regn

RYMLIGA RYMDEN är snart här!

juli 19th, 2011

Jag har illustrerat en kommande bok om rymden. Den är jättespännande! Såhär ser en av bilderna i boken ut och snart kan du beställa den från Vombat Förlag (boken alltså).

7-rymdraketer

Lajv.

juni 4th, 2011

Vikinga- eller vampyrlajv är det ingen som blir upphetsad av numer, det allra hetaste är utförsäkringslajv. Du får klä dig i utslitna reapaltor, samla tomburkar och försöka överleva så gott du kan utan inkomst samtidigt som du jagas av handläggare från olika myndigheter..

/Johanna Rovira, Unionens medlemstidning Kollega, sid 65

sanering

Med vänliga hälsningar /bagare.

maj 21st, 2011

Det blev pizza till middag igår. Kartongen blev kvar på köksbordet och idag när jag läste beskrivningen och särskrivningen på locket blev jag sugen på att göra om lite.

Före:

13

Efter:

23

Jag gick i Aspuddens skola.

maj 2nd, 2011

Den var som vilken skola som helst antar jag. Min klass var inte för bråkig, inte för snäll, inte för pluggig, inte för skolkig. På rasten hissades någons cykel upp i skolgårdens flaggstång, eller så satt vi under den och kisade mot de tuffa gängen som stod utanför högstadieporten och rökte. Jag började aldrig. Sen gick vi till Stavve och köpte  “en sån och en sån och en sån, hur mycket har jag kvar?” Jag undrar om han fortfarande lever, gubben.

monster

Naturligtvis.

april 29th, 2011

Läs om Kissie, sid 65 i tidningen Kollega.

naturligheten

Förbannade rökare…

mars 29th, 2011

Jag tog en tur med vagnen igår och hamnade i en liten mysig park med plaskdamm och grejer. Lite längre bort gungade två små barn glatt och bredvid stod en hopsjunken, glåmig mamma. “Hon såg trött ut” tänkte jag och tyckte lite synd om henne först. När jag kom närmare såg jag att hon stod och rökte. Inte nog med att engagemanget inte verkade vara på topp, hon bolmade så att endast konturen av henne syntes bakom molnet. Puff puff puff, in med cigaretten snabbt och så puff puff igen. Fort fort, precis som om hon ville hinna röka så mycket som möjligt nu när hon äntligen fick komma ut. Hon kanske röker i smyg? hann jag tänka.

rokaren

Ju närmare jag kom desto argare blev jag. Näe fy fan! Stå där och bolma framför två oskyldiga barn! Ska de behöva andas in hennes jävla rök! … ungefär så gick tankarna. När jag precis var tätt intill vände hon sig om lite mot mig och hon log mellan bubblorna. Tänk så fel man kan ha ibland.

sapbubblan

Gör kometkarriär…

mars 21st, 2011

… genom att på ett subtilt sätt nästla dig in i rekryteringsprocessen. Ersätt ev jobbannons med en kryptiskt formulerat text, gärna med kyrilliska bokstäver. Utforma ansökningsblanketten så überbyråkratisk att den blir totalt omöjlig att fylla i rätt ens för en person med 360 högskolepoäng och IQ på mensanivå. OBS - glöm inte facit till dig själv.

/Johanna Rovira, Kollega sid 65

soka-jobb

Välkommen till Försäkringskassan, vad kan jag hjälpa dig med?

februari 7th, 2011

forsakringskassan

Image.

februari 1st, 2011

teve

Tittarreaktion när Fredrik Strage har haft hårdrockstema; “Man kan inte sitta i teve i brun manchesterkavaj och säga att man gillar Iron Maiden!”

I´ve got you!

januari 27th, 2011

elefanten

Sugpropp.

januari 9th, 2011

Det sista som blir kvar i godisskålen hemma hos oss är ofta lakrits, hårda karameller och möjligen vingummin typ gott & blandat. När det har gått någon dag så brukar de hårda karamellerna slinka ner och efter ytterligare ett par dagar går även lakritsbitarna åt. Idag låg det några salta lakritspengar kvar i skålen och de smakar av någon anledning väldigt trevligt när inget annat finns att tillgå.

Men jag blir mer och mer övertygad om att det vilar en förbannelse över platta godissaker.

sugpropp

Veckans tips!

januari 7th, 2011

Morgonpigg och rastlös? I morgon bitti kl 7.40 börjar säsong 2 av Godare än glass på TV4! Jag har ritat några kluriga illustrationer till varje avsnitt :)

tango

Att åka buss.

januari 7th, 2011

Plötsligt är det inte lika självklart längre var jag ska sitta någonstans.

bebis

IKEA-hungern.

december 23rd, 2010

Utanför kassorna på IKEA kan man äta 5-kronors-korv eller pizza. Jag brukar ofta ta mig en liten matbit efter inhandlat gods och passar då på att iaktta den ätande folkmassan omkring mig. Det intressanta är att jag aldrig har sett någon äta där i lugn takt. Alla tycks trycka i sig maten som om det vore deras sista stund på jorden. Titta själv nästa gång du är där, så får du se.

ikea-hunger

Und nun - eine worttrick.

december 8th, 2010

Jag har nog aldrig gapskrattat åt humorformen limericks. Visst finns en viss charm och mycket ordvitsigt i många, men de flesta passerar utan större reaktion.

Den här var så tråkig så den blir en bloggpost. Eller har jag ingen humor?

En stripteasedansös ifrån Åre
tyckte om att va fin uti håret.
hennes skidåkning blev
dock konstig och skev
ty papiljotterna kittla mot låret.

skidakaren


Carl Bildt som julklapp.

december 6th, 2010

Alla vet hur svårt det är - att hitta på fyndiga presenter till dem som redan har allt som kan köpas för pengar. Visst kan man alltid köpa ytterligare några tandpetare i guld eller en diamantbesatt mobil, men man vill ju helst ge bort något som mottagaren innerligt önskar sig så här i juletid.

Ett av sex trevliga julklappstips av Johanna Rovira på sid 65 i Kollega;

God Jul SAS! Sätt Carl Bildt som högsta chef för Nya Korruptionsenheten. Det kommer verkligen sätta fart på resandet och lyfta flygbolagen ur krisen.

carl-b

Kalorihysteri.

december 2nd, 2010

kalorier

Söndagsmys klockan 04.41

november 7th, 2010

sondagsmys

Jag trivs bäst i öppna landskap.

november 2nd, 2010

Förmånen att få sitta i öppet kontorslandskap är alltid en höjdare. Man får så fin kontakt med sina arbetskollegor och den härliga stämningen går inte att ta miste på.

harligt-oppet-landskap

Kollega, sid 65

3 år (snart)!

oktober 19th, 2010

Tiden går så himla fort och det slog mig att jag har ritat åt Unionens medlemstidning Kollega i snart 3 år! Sammanlagt har det blivit 1 mittuppslag och 156 knasbilder till satirserien “Sex tips”  i Kollega, 2 bilder till tidningen Position och t.o.m några kartor. Här är några av illustrationerna, en del har du nog sett, andra är kanske nya..

effektivt

——————–————————————————–

game-over

——————–————————————————–

gaser

——————–————————————————–

hk

——————–————————————————–

kap

——————–————————————————–

kallararkivet

——————–————————————————–

maskerad

——————–————————————————–

muta

——————–————————————————–

nirvana

——————–————————————————–

patent1

——————–————————————————–

privatsamtal

——————–————————————————–

pryo

——————–————————————————–

sa-javla-glatt

——————–————————————————–

tapper

——————–————————————————–

trevlig-helg

——————–————————————————–

ake

——————–————————————————–

overambitionsniva

Bonk.

oktober 9th, 2010

Jag är ganska närsynt. Därför behöver jag luta mig väldigt nära badrumsspegeln när jag ska sätta in mina linser. Plötsligt är det inte lika enkelt längre.

magproblem1

Glad bokrecension från Bibliotekstjänst :)

oktober 7th, 2010

Jag fick sammanställningen från BTJ idag och blev lite glad! Läs ett utdrag från lektör Elsie Runnös recension av “Vad händer (och fötter) i kroppen” (Häftepos 10122574):

“… I flytande text med mycket närvarokänsla är det en ovetenskaplig beskrivning, som lockar till skratt och finurliga reflektioner. Det gör det lätt för små barn att känna igen sig själva och den egna kroppen. På varje uppslag finns härliga teckningar på stiliserade barn i rörelse, med olika ansiktsuttryck, olika ögonfärg och hårtyper. Fascinerande är det att se vad som händer inne i kroppen med maten som vi äter, blodet och hur ett barn utvecklas i “mammas mage”, en helt ny värld att erövra. Boken öppnar för samtal och reflektion om hur unik kroppen är, men också om att vi alla är olika, likaväl som vi alla är lika…”

Och så några glada bilder från kapitlet om SKELETTET…

skelett

nyckelpigor

hund

Hallå pendlare.

september 27th, 2010

Du som pendlar med SJ och inte förlorade förståndet i vintras har nog redan börjat bäva inför vintersäsongen. Först är det löv på spåren, sedan älgar och sen kommer snön - alltid som en total överraskning för alla ansvariga.

For you only - ett av förslagen från månadens tips på hur  du överlever pendlande:

Tillverka en liten voodoodocka föreställande SJ:s vd. Terapeutiskt för själen att ösa förbannelser över och sticka nålar i istället för i oskyldiga konduktörer och medpendlare. I synnerhet om du vill slippa tvångströja eller dela cell med en mordlysten sociopat framöver.

Johanna Rovira, sid 65 Kollega

5

Nu ska Malmö bli rent!

augusti 26th, 2010

Usch vad vi skräpar ner. Speciellt utanför kiosker och vid snabbmatkedjor. Nu vill Trafikverket i Malmö få alla hungriga bilister (och andra trafikanter) att slänga soporna i papperskorgar istället för på gatan. Stora planscher kommer att sättas upp runtom i Malmö och även tryckas på tablettaskar. Du kanske får syn på någon av bilderna ifall du har vägarna förbi!

Visste du t.ex att…

12

22

32

Vi ser framtiden an.

augusti 23rd, 2010

Inför hotet om återinförd förmögenhetsskatt vill vi kontra med oförmögenhetsskatt. Det är ungefär samma sak som jobbavdraget, men vi har mod nog att tala klarspråk - är du oförmögen att hitta/få/utföra ett jobb ska du självklart straffas för det också. I själva verket bör alla som är oförmögna att förhandla till sig/ärva/stjäla ihop minst en miljon betala oförmögenhetsskatt.

Johanna Rovira, sid 65 Kollega

skattepejlingen

Det fantastiska hissäventyret.

augusti 19th, 2010

Idag fikade jag  med en kär gammal vän i fem timmar så vi hann prata om en hel del, bl.a varför händelserna i vardagen kan bli så himla roliga (kanske roligare än de i själva verket är). Jag blev påmind om en iakttagelse som jag faktiskt fortfarande inte blir riktigt klok på. Händelsen blev till ett inlägg på min dåvarande blogg som jag kände mig tvungen att leta fram igen. Var det såhär det gick till, eller var allt bara min egen sanning? Hade jag hittat på alltihop?

“… jag skulle vilja berätta om en annorlunda händelse här om dagen. Jag skulle precis gå hemifrån och stod och låste dörren när hissen susade förbi. Vilket inte alls är ovanligt i ett hus med hiss. Det var bara en sak - i det lilla fönstret (som alltid är avlångt och fyrkantigt på en hiss, varför är det så? Hur kommer det sig att hissfönster aldrig är runda?) syntes undersidan av en skosula.

Låt mig få illustrera händelsen:

hiss

Allt gick väldigt fort, det hela var över på några sekunder eftersom hissen bara passerade min våning. Men under dessa sekunder (och även nu) bildades en möjlig sanning i mitt huvud kring denna mystiska sko. För hur står en person som åker hiss på det viset?

Låt mig få illustrera vad jag tror:

hissgubbe

Eller?”

Vad händer (och fötter) i kroppen?

augusti 15th, 2010

vad-hander-och-fotter-i-kroppen1

Hur funkar det egentligen där inne? Hur kan maten man äter plötsligt bli bajs? Alla svar och lite till finns i boken “Vad händer (och fötter) i kroppen?” (Vombat förlag) där jag har illustrerat kluriga texter av författaren Anna Severin.

Boken finns att köpa lite varstans, t.ex här:

Vombat
Bokus
Adlibris
Skolshoppen
Skivlagret

The beautiful people?

augusti 3rd, 2010

Precis när jag trodde att 80-talets glasögonmode var glömt och begravet dyker det upp överallt, på allas näsor, helt ogenerat!

glasogonmode

Hemlig meteorolog.

juli 1st, 2010

TV4 har en sommarvikarie som lite stapplande fick presentera vädret i helgen. Det gick bra ända tills hon av någon anledning beslöt sig för att dölja sin identitet bakom klockan uppe i högra hörnet.

hemlig-meteorolog

Flen.

juni 23rd, 2010

Boken “Härifrån till Flen” av Ulf Lundkvist är verkligen en trevlig beskrivning av hur resan och tankarna går från den nyköpta biljetten på Stockholms Central, genom landskap och upplevlser ända fram till FLEN. Här - ett utdrag ur boken, där man på  sid 40 och 41 kan se uppradade människor som kanske bodde i FLEN. “Tänk om de som levt där ute kunde dyka upp och berätta.”

Ja tänk.

flenbo

Mina fina håriga träskor.

juni 7th, 2010

I senaste numret av Kollega, (sida 65) tipsar Johanna Rovira bl.a om mindre bra klädval på kontoret. Jag fick tillfälle att flika in en hårig detalj som jag tycker är lite rolig och som faktiskt är sann!

kloppeti

Ute på promenad.

juni 3rd, 2010

Jag var ute och luftade mig igår och fick en fin kommentar mitt under promenaden.

“Du har börjat gå som en gubbe”

gar-som-en-gubbe1

Pung.

april 26th, 2010

Tips på hur du överlever på din futtiga lön

Börja tillbe den omättlige guden Mammon. Genom att offra en och annan get eller vestalisk jungfru, kanske guden hörsammar dig och låter sin nåd vara med dig. Det vill säga välsignar dig med ett par rediga testiklar så du kan höja din lön med 18% rakt av.

/Johanna Rovira, Kollega

pung

DU MÅSTE VÄLJA - ANNARS DÖR DU!

april 26th, 2010

I morrn har boken Mera pest eller kolera premiär! Eller nej, så säger man ju inte. Man säger att den SLÄPPS, den KOMMER UT! Så säger man. Men vad ska man egentligen säga om innehållet? Det är ju så konstigt så man vet ju varken ut eller in. Ett par exempel:

Du MÅSTE välja mellan följande -

Att allt bajs du någonsin bajsat i hela livet kommer HEM till dig?

allt-bajs-hem

ELLER att allt bajs du någonsin bajsat i hela livet kommer till ditt JOBB?

allt-bajs-till-jobbet

Eller den här då. Du MÅSTE välja mellan följande -

Att allt du någonsin kommer att äta i resten av ditt liv måste mixas?

mixad

ELLER att alla pratar till dig som om du vore en treåring?

3-aring

Ja jag vet inte. Vad ska man välja? Och måste man verkligen välja? Ja annars dör man ju… Om du vill ha lite mer fakta om den här konstiga boken så kan du kika på VAKNA med The Voice imorrn bitti kl 8.30 ELLER på TV4 nyhetsmorgon kl 9.45. Du MÅSTE välja (eller så kan du titta på båda)…

Konsten att verka oberörd.

mars 28th, 2010

En av katterna sträcker sig från bordet för att klösa litegrann på stolsryggen, fastnar med klorna och åker med på en liten tur. Mycket roligt.

kattsnurr

Pest eller kolera?

mars 17th, 2010

Jag tycker att Kjell är rolig. Därför stod jag i mörkret utanför hans ytterdörr om nätterna, krälade i buskarna utanför hans hus och bombarderade hans mailbox med fula gubbar för att göra honom upplyst om hur fint ett samarbete oss emellan skulle fungera. Och nu kommer resultatet! Se Kjells reklamfilm nedan:

Ny OS-gren: Kontorsstolsstafett.

februari 15th, 2010

os1

Stafettpinnen - ett hoprullat PM - ska transporteras från hand till hand på ergonomiska kontorsstolar. För att hotta upp grenen har OS-kommittén i år lagt ut hinder som ska symbolisera obligatoriska friskvårdstimmar, sega möten och meningslös internutbildning.

Johanna Rovira, Unionens medlemstidning Kollega nr 1-2010


Godare än glass!

februari 8th, 2010

godare-an-glassNu på lördag, (13/2) sänds första avsnittet av Godare än glass! i Lattjo Lajban på TV4!

Tea Stjärne och hennes kompis Rabih Jaber lagar mat tillsammans. Tea är den som styr och ställer i köket och varje vecka väljer hon ut en person som hon tillägnar maträtten till. Det kan vara allt från kronprinsessan Victorias bröllopsfrukost till Peter Jihdes fredagsmys. Mina fula gubbar kommer att finnas med i alla 10 avsnitten så är du morgonpigg och gillar goda grejer så kan du knäppa på teven kl 8.15 ;)

Efterrätten.

januari 22nd, 2010

Innan jag går och lägger mig så tänkte jag berätta om hur lätt ett experiment kan urarta om inte portvakten är vaken so to speak. Jag satt här i aftonklänningen och rensade bland gamla mobilfoton och hittade en bild som togs i somras. (Vissa saker måste dokumenteras inför slutförvaringen i 4,5 miljarder år)

Men iallafall.

Det skulle grillas på mammas land. Hon har aldrig (vågat erkänna att hon inte) begripit sig på det här med grillning så därför lämnade hon med uppgiven gest över allt ansvar till mig och syrran. Inga problem. Vi är ju verkligen proffs på det här med grill å sånt. Grillspett är alltid poppis och så tzatziki álà hur-mycket-vitlök-som-helst, bakpotatis å en sjuhelsikes massa såser, röror och annat trefvligt som gärna slinker ner med en välkyld…

Eftersom jag är lite av ett självutnämnt bakproffs så erbjöd jag mig att göra efterrätten. Smördeg, nyplockade blåbär (från Norrtälje), jordgubbar (gamla? frågar man sig nu efter inlägget om de nyplockade blåbären från Norrtälje) och vaniljvisp utgjorde basen (och därmed hela efterrätten) och skulle grillas i charmiga foliepaket  på (den som det visade sig i efterhand, för varma) eftervärmen. (Vad mycket som sägs inom parentes nu för tiden)

Jag såg verkligen fram emot att få briljera med min efterrätt och skulle smygkika lite i foliet (medan de andra pratade låtsasupptaget) men inget storslaget hade ännu inträffat så det var bara att knyta ihop igen. Ytterligare en stund senare tänkte jag att det måste vara färdigt, herregud, och öppnade en glugg i folien igen.

Och visst var knytena färdiga. Voilà, bon appetit! (eftertexter och dramatisk orgelmusik)

efterratten

Gonatt!

Livet är så härligt.

januari 15th, 2010

Ibland får jag äran att illustrera folks vardag, vilket kan göra mig sugen på att testa lite andra sätt att rita. Såhär t.ex:

shit-assa

Och här hamnade bilden!

Jippi.

januari 6th, 2010

Och nu har vi en timme sportkrönika framför oss med alla godbitarna från idrottsåret som gått!

4-torsdag-med-ledningsgruppen

Pepparkaksfolkvagnsbussen.

december 22nd, 2009

Dagens julpyssel! Kolla in min stiliga chaufför med jätteslips (som styr på vänster sida) och mig själv som taikon-vanja i dörröppningen. Ritningen hittade jag i boken VW camper cookbook och sen var det “bara” å sätta igång…

pepparkaksfolkvagnsbussen

Jul.

december 16th, 2009

Jag tycker om när julen kommer. Jag bakar vörtbröd, gör julgodis, hänger upp mina jättefina afrikanska  julstjärnor i fönstren och köper lite för dyra julklappar. Julen är viktig för mig. Den är som ett varmt täcke som det luktar lite glögg om. Russin har jag aldrig gillat men mandel går bra. Den behöver inte vara skållad. Karl-Bertil är ett måste.

Hoppas att du också får en majsig och välsignad* jul!

tomterad

* … sa Karl-Bertils ömma moder och fick något religiöst i blicken, för den här sagan tilldrog sig på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse.

Gud finns nog inte.

december 14th, 2009

Nu kommer boken att översättas till polska, danska och holländska!

gudfinnsnoginte

Lucia.

december 13th, 2009

Det finns luciatåg. Och så finns det luciatåg.

Uppdatering - Lucia är förbi, så också det hysteriska luciatåget. Nu visas istället den hysteriska tomten en period för den som är sugen på lite animation...

Arbetsgivarna.

december 8th, 2009

Sverige behöver ju fler enligt Svenskt Näringsliv. Psykopaterna är givna för chefsrollen. De med multipla personligheter blir gångbara småchefer (tack vare rabatten - ta tre, betala för en). De schizoida platsar på Svenskt Näringsliv då de inte lär bli förvirrade över hur man kan dissa lönekrav på 2,6 procent samtidigt som man själv tjänar 2600 procent mer än en vanlig löneslav.

/Johanna Rovira, Kollega

kollega

Kolla de andra fem fulingarna på sid 65 i Kollega

Förra året byggde jag och min systerson ett pepparkakshus.

november 26th, 2009

Syrran var ute på galej och jag var barnvakt.

Jag såg huset så tydligt framför mig. Jag visste exakt hur det skulle bli.

Såhär nånting:

pepparkakshusetNär min syrra kom hem dagen efter hade jag städat och diskat, skickat iväg systersonen till skolan och lämnat ett litet brev:

Hej syrran!

Det gick jättebra att vara barnvakt åt Jimmy igår. Men du vet pepparkakshuset som vi skulle göra, det står oglaserat i köket. Fram till dekoreringen gick allt ganska smidigt faktiskt. Ingen match att smälta socker och klistra ihop huset. Det blev t.o.m rakt. Men när jag hällde i florsockret med äggvitorna, (jag såg nämligen på teve att glasyren blir sådär hård och bra av äggvita) så upptäckte jag att det var en massa läskiga myror i florsockret så det fick jag slänga. Jimmy kom med den briljanta idén att låna av en granne. Bra idé! Efter att ha frågat runt ett tag så hittade vi en snäll tant som gav oss ett fullt paket. Jag vispade ihop nya äggvitor och öste i hela paketet med florsocker - vi hade ju ett helt HUS att dekorera. Det blev en väldigt stel glasyrdeg som jag snabbt insåg att jag var tvungen att spä ut. På teve hade de citron i… En APELSIN låg på diskbänken så den tog jag. Jimmy plockade stolt fram er eldrivna jos-press och visade (på ett mycket pedagogiskt vis) hur den funkade. Åå vad bra! Vi hällde i allt, apelsinjos är ju så gott. Jimmy vispar och vispar. Men, är det inte för löst nu? …Min f.d glasyrdeg såg nu ut som smällt glass! In med bunken i frysen. Under tiden drack vi upp saftglöggen som stod i kylen och åt upp alla lussebullar. Efter en halvtimme tog jag ut en lite mindre rinnig smet och började spritsa med min strut av bakpapper. Tyvärr såg det inte alls ut som i min vision och nonstopparna rann av. Efter 2 timmar har jag nu gett upp och i kylen står det en bunke som du kan blanda mer florsocker i om du vill glasera ett pepparkakshus…

/syster yster

(och glöm inte att köpa tillbaka ett paket florsocker till granntanten, hon som är lite småknubbig sådär. Du kanske vet vem hon är. Lundin tror jag hon hette.)

Uppdatering (men ej erkänt i brevet): En av favoritslevarna i plast brändes vid ett tillfälle fast i stekpannan så att den fick ett mystiskt titthål. Jag försökte byta ut sleven mot en liknande, som senare visade sig vara ett inte lika användbart salladsbestick.

Nytt roligt bokprojekt.

november 21st, 2009

Jag har precis blivit färdig med ett antal illustrationer till en ny bok. Den handlar om ledningsgrupper och dess metoder (eller o-metoder) i olika sammanhang. Chefsfolk och diverse undersåtar är roliga att rita.

I ett kapitel så är det den charmiga draken i receptionen som behöver lite frisk luft.

draken-i-receptionen1

Det finns saker i arbetslivet som ter sig totalt obegripliga.

november 3rd, 2009

Förklaringen till varför höga chefer och VD:ar alltid är män är att ett superhemligt, uråldrigt sällskap (som bildades i syfte att mörka att Jesus var kvinna) har lyckats genmanipulera y-kromosomen så att det manliga egot har expanderat till den grad att det blockerar insikten om att kvinnor kan.  (Johanna Rovira, tidningen Kollega)

kvinnosyn

Inga sätt är dåliga.

oktober 22nd, 2009

sound

Jag blir ofta road över hur en del väljer att lägga upp saker på sina hemsidor. De vill symbolisera en sak men uttrycker en helt annan, förmodligen omedvetet. Givetvis finns det ju fördelar med att ha komplicerat okomplicerade hemsidor. De kan ju bli ett samtalsämne och på så sätt sprida sig själva.

Vissa hemsidor förstår man inte alls.

Om tvätten hänger smart ger du luften fri fart…

oktober 4th, 2009

… och då min vän, cirkulerar luften även upp igen! (Psst - det som redan torkat har behöver inte hänga kvar)

torkskap

Snusförnuftiga torkskåpsgubbar i miljöprojekt åt Stockholms Stad som ska klistras fast på torkskåpen runt om på Stockholms förskolor och daghem nu i höst.

Liten msn-konversation.

september 30th, 2009

Vanja säger:
jo vet du vad som hände igår?

Hemliga vännen säger:
Näe

Vanja säger:
vi fick syn på att de hade en s.k “SPA-KVÄLL” i farsta simhall igår så vi anmälde oss till det

Hemliga vännen säger:
ok

Vanja säger:
och OOOOOOOOOOO vad jag såg fram emot att få lite massage (det stod “Ansiktsbehandling, hårinpackning, scrubmassage 350 kr”)

Hemliga vännen säger:
mmmmmmm

Vanja säger:
det skulle vara mellan 19 och 21 så 2 timmar kändes som ett skönt avbrott

Vanja säger:
när vi kom dit så var det 8 pensionärer (mellan 70 och döden) och så nån ung tjej och så vi

Vanja säger:
och det var bara 2 st instruktörer som höll i kvällen ( i mitt stilla sinne tänkte jag… hur… ska de två hinna massera…alla oss på bara 2 timmar??)….

Vanja säger:
det visade sig att vi skulle massera OSS SJÄLVA med nån kräm

Vanja säger:
så först satt vi och masserade fötterna (på rad) med en kräm och sen fick vi gå in i duschen (fanns bara 2 stycken så det blev lite kaos med alla tanterna) och smörja in oss med nån annan kräm och lera i håret

Vanja säger:
alla sprang på varann hela tiden

Vanja säger:
sen satte vi oss i bastun och då kom instruktörerna in med ansiktsmaskerna som dom smetade på oss i tur och ordning (under lite knögel och trängsel eftersom alla höll på o masserade varann samtidigt)

Vanja säger:
sen var det FRUKTSTUND

Hemliga vännen säger:
det är sådant som kallas “low budget”

Vanja säger:
verkligen

Hemliga vännen säger:
ha,ha,ha

Vanja säger:
sen fick vi nån slags hudkrämsspray (som dom gick runt o sprayade in under morgonrockarna som vi fick låna, jättebökigt)

Vanja säger:
och sen fick vi byta om till våra vanliga kläder igen i det JÄTTETRÅNGA avlånga omklädningsrummet

Hemliga vännen säger:
haahaha

Vanja säger:
och som en liten souvenir fick vi varsin SKRUBBORSTE, typ en sån som man ligger och skurar golvet med!!!

Vanja säger:
helt sjukt

Vanja säger:
verkligen low budget!

Hemliga vännen säger:
att ni kunde hålla ut o va kvar!

Vanja säger:
ja men jag hade VÄLDIGT svårt att hålla mig för skratt

Hemliga vännen säger:
gu´så komiskt

Vanja säger:
funderar på att blogga om det… men jag vet inte…

Det är detaljerna som gör det.

september 29th, 2009

När jag var påväg hem med tunnelbanan i lördags kväll gjorde några partypinglor mig sällskap i samma vagn. De hade klätt upp sig, var sminkade, luktade fördrink och var verkligen festfina. Jag satt och tjyvlyssnade på vad de pratade om och sneglade på hur de hade sminkat sig, kanske kunde jag också ha håret sådär… lite snyggt uppsatt. Plötsligt rättar tjejen mitt emot mig till sitt läppstift, munnen knips ihop till ett tyst M.

Och då. Det är då jag upptäcker vilka enorma näsborrar hon har.

nasborrarna

Gubbrabatt

september 24th, 2009

Sune 103 år, vill testa ett lönsamt erbjudande.

glasogonrabatt

Eko-nomi.

september 14th, 2009

Här kommer en liten favoritbild som jag gjorde åt Juseks facktidning för ett par år sedan. Den håller väl än?  ;)

eko-nomi

Filmtajm.

september 2nd, 2009

Igår hade vi filmkväll. Det är det bästa jag vet. Men när filmen började med att huvudkaraktären (kärleksfullt?) försökte trycka dit hålögda dockhuvuden på stackars brevduvor så kändes det som att jag hade valt fel film.

(Hur kunde jag över huvud taget tycka att filmen verkade intressant? Såhär med facit i hand menar jag)

(Visst är jag analytisk. Men ändå)

filmstund

Och första pris går till…

augusti 25th, 2009

Sandra tycker att jag ska vara med i en bloggstafett där man kan vinna en massa pengar i slutänden. Det hela känns inte allt för komplicerat och jag är gärna med.

Så. Vad skulle jag göra om jag vann 100.000 kr i månaden i 25 år?

Först tror jag att jag skulle titta lite på pengarna. Lägga upp dom på hög och se hur högt det blir. Hundratusen spänn en gång i månaden i tjyfem år blir nog rätt så högt.

Sen skulle jag nog bjuda in några grannar, kanske fler än jag egentligen känner. Och så kunde vi titta på stapeln allihop (för en sån pengastapel ser man ju inte varje dag menar jag. Och om jag nu skulle råka ha en sån stapel hemma så vill jag ju givetvis dela med mig av den). Sen skulle alla få ta med sig några sedlar hem.

Det som blev över skulle jag använda till att täta min madrass med, så att jag kan norpa lite fyllning då och då när det behövs. Då skulle jag kunna ägna mig helhjärtat åt det jag tycker är roligast i livet - att rita fula gubbar.

oppna-inte

Sen.

Sen skulle jag faktiskt vilja åka till Flen. Där har jag nämligen aldrig varit.

Jag skickar vidare den här möjligheten till Ilona så att hon inte ska behöva kämpa mer för att få ett jobb och som nyss åt upp sista paketet nudlar!

Uppdatering!

Ilona passade denna gång, så jag vill ge en lott till denna där istället. May the Force be with us!

Uppdatering 2!

Jag fick min lott idag. Klappade lite försiktigt på den, höll upp den emot ljuset för att kanske kanske se… innan jag slutligen skrapade tills armen domnade bort. Tyvärr ingen vinst denna gång men jag hoppas att någon annan bloggare vinner!

Slyngel.

augusti 23rd, 2009

Här är en av två figurer som jag håller på med just nu. Visst är han läskig? Han kan snart röra på sig också. Då blir det ännu läskigare.

slyngel

Jag googlar givetvis på kungafamiljen.

augusti 13th, 2009

Kolla in den här bilden på familjen krona/klave. Hur kommer det sig att lillprinsen ser ut som en vampyr? Och varför är kungens huvud inringat? Hur tänkte fotografen här?

knugafamiljen1

Konstpaus.

augusti 12th, 2009

Såhär ser jag ut när jag njuter av en klunk Guinness.

guinness

Autistisk och oflexibel, med frasiga armbågar.

augusti 7th, 2009

VEM bytte ut min armbågskräm mot TVÅL?!

Det ska vara som det ALLTID har varit, allting ska stå som det JÄMT har gjort! Och jag som har så BRÅTTOM!

autistisk

Vissa bilder går inte att släppa förbi.

juli 30th, 2009

Jag håller på och ritar en tågkupé som ska få rörliga delar. Men hur sjutton ser en tågkupé ut egentligen? Jag gjorde lite research på nätet och det var då det hände. Det var då “I tågkupé med Alf och Monica” dök upp.

tagkupe

Jag är en duktig skytt.

juli 29th, 2009

Se.

Se bara.

Här får man tag i ett luftgevär och skjuter av 5 skott - alla i måltavlan. Ett väl inzoomat utsnitt visar att ett av skotten befann sig farligt nära bullseye. Jag är en naturbegåvning.

Se.

Se bara.

mitt-i-prick

Holbergsgatan 84.

juli 22nd, 2009

Tomas Zackarias Westberg har tagit den här bilden som han generöst visar på sin blogg tillsammans med en underbar liten bildtext.

Ren inspiration. Tack!

2009-07-22

Den bästa stunden på dagen.

juli 19th, 2009

Idag fick jag kontakt med en gammal kompis via fenomenet Facebook. Han berättade att han pausar med en kaffe latte och en kanelbulle varje dag klockan 13.

Då slog det mig att ja, så vill jag också göra. Å vad trevligt det ska bli.

kaffelattekanelbulleklockanett

Gamla grejer som rostar litegranna.

juli 18th, 2009

Jag gick igenom en gammal hårddisk och hittade några teckningar som jag gjorde för en sisådär 13-14 år sen. Det känns väldigt avlägset. Ta t.ex den här bilden nedan. Den är ritad i paint. Underbar, eller hur? Den föreställer givetvis mig själv i egen halvhög person, ritad under en av alla mina förkyldningsperioder. Jag är alltid så himla vacker då.

forkyld-och-ful

Och sen har vi den här. Tagen direkt ur verkligheten. Jag skulle följa med som smakråd när en kollega på mitt dåvarande jobb skulle köpa kläder. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig av någon anledning.
(Texten syns lite dåligt men det står: “Näe, usch vad trångt skjortan sitter. Och brallerna är ju för korta, skum färg också. Jag ser ju inte klok ut. - Skitsnyggt.”)

smakradOch här är en scannad bild från ett av mina allra första tidningsjobb! Det är tidningen Nordvästra Sjukvårdsområdet, där jag illustrerade artiklar om allehanda bra-att-tänka-på-grejer. Den här bilden kommer jag ihåg att jag massproducerade till halva avdelningen och gav bort i julklapp. “Bajsa i frid” tror jag att jag kallade den. Tjusig va?

utedass

Helt crazy.

juli 15th, 2009

knasigt-folk

Här är en lite galen bild som jag fick i uppdrag att rita för ett år sen ungefär. Kunden bad mig ändra mitt manér något och ville bara använda färgerna svart, vit och röd. Tanken var att delar av fotografier också skulle användas på något sätt. Jag är inte helt nöjd med mitt fotomontage på den här bilden men gillar resultatet i övrigt. Det kändes kul att vrida lite på strecken och rita en aning annorlunda än vad jag är van vid.

Här är ytterligare en i samma serie. Visst känns den lite majsig?

godissugen

En hyllning.

juli 8th, 2009

Jag fick en LP-skiva till min samling här om dagen och inte vilken som helst heller. “SL 100″ från 1977 - en hyllning i musik och sång till hundraårsjubilerande SL från dess musikkår och körer. Underbart. Tusen tack.

sl100

Stolen.

juni 22nd, 2009

Före:fore

Efter:

efter2

(Foto: Ann-catherin Sjöblom)

Lönesänkningsepidemin.

juni 18th, 2009

loneforman

Den har spridit sig bra mycket snabbare än svininfluensan. Snart kommer ordet lönesamtal att få en helt ny innebörd. De första symptomen är att snålvattnet rinner till hos arbetsgivarna och att deras pupiller förvandlas till dollartrecken.

Johanna Rovira, tidningen Kollega 2009

Svenskt ledarskap…

juni 9th, 2009

mellanchefers-nya-roll

Det är skillnad på svenskt och utländskt ledarskap. Medan man i USA läser Donald Trumps “Think big and kick ass in business and life” så läser man i Sverige Stefan Einhorns bok “Konsten att vara snäll”…

Illustration till artikeln “Svenskt ledarskap vinner i längden” av Jane Bergstedt i Unionens chefstidning Position.

Lite reklam för en bok som jag känner.

juni 8th, 2009

Plötsligt sprang jag på en annonspelare som belyste ett humanistiskt budskap. Och så kom jag på att… javisstja! Den boken har ju jag illustrerat!

annonspelare

Tidelipom, och så lite naket!

juni 2nd, 2009

Jag lider av hårtristess och är sällan nöjd med min frisyr. När jag gick i sjätte klass såg mitt hår ut som svinto. Ju äldre jag blev desto rakare blev håret och under flera år hade jag en näst intill rakhårig period. Då låg allt platt platt platt. Sen blev det plötsligt krulligt igen, vilket var kul ett tag. Lite nytt liksom. Fast luggen stod rakt ut så den fick jag spara ut så den svallade med resten (så som jag såg det framför mig). Nu har håret börjat återgå till sitt ursprungliga svintotillstånd igen och jag vet inte riktigt om jag hänger med i svängarna.

När man befinner sig i ett sånt här trauma dras blickarna ofta till folk med ett till synes liknande problem. Hur gör andra personer med konstigt hår och vad har de för frisyrer? Och plötsligt blir vissa annonskampanjer mer intressanta än andra. Annonser om snygga hårfärger eller vitamintillskott som kommer att ge håret en kick så att det hörs ända till Mariannelund får lite extra uppmärksamhet.
Eller så kan blicken fastna på en annons från International Hairstudio. Det verkar spännande och jag känner genast att jag gärna skulle vilja ha några miljoner fler hårstrån att slänga med. Eller äh.

Fast är det inte lite märkligt att mannen i exemplet nedan inte bara är naken på efter-bilden utan även ger oss fingret?

hairless1

Jag bläddrar vidare till vädret. Det ska tydligen regna imorrn också.

Kära Gud… hallå?

maj 31st, 2009

varfor-ber-man-till-gud

En del tror att gud bestämmer vad som har hänt och vad som ska hända. Ändå ber de honom om hjälp i sina böner.

Men om deras gud vet allt som kommer att hända så vet han ju redan vad han kommer att göra. Då kan han ju inte ändra sig. Varför ska man då be till gud?

(Dessutom ber de flesta kristna på söndagar. Den dag som deras gud har ledigt.)

(Fundering: Patrik Lindenfors, författare, forskare och livsnjutare)

För beredd.

maj 29th, 2009

kaffebryggaren

Man kan spara lite morgontid genom att ladda kaffebryggaren i köket innan man går och lägger sig. Det gjorde jag här om kvällen innan jag kröp ner och släckte lampan. Då hör jag plötsligt hur kaffet blir klart där ute i mörkret.

Vad trött jag blir på att kroppen minns hur den brukar göra.

Dansant!

april 21st, 2009

Även om mina bilder inte lyckas trassla sig in här så kan en eller annan läskig spindel göra det verkar det som. Dessa kan dessutom dansa! Sånt här är bra för inspirationen… (glöm inte att höja volymen)

Tyst återställning.

april 20th, 2009

Det här med teknik är inte bara spännande och effektiviserande, det kan även skapa en kabelhärva på baksidan. Egentligen ville jag ha en trasslig illustration här men den gick tyvärr inte att få på plats idag. Så medan jag trixar med framtidskompatibla och utåtriktade uppdateringar som gör att det går att lägga in bilder i bloggen igen så passar jag på att återställa min karusellhjärna samtidigt. Får jag be om största möjliga tysssssssssssssssssssssssssssssssssssssstnad…

Extra extra!!

april 15th, 2009

Nu på lördag kl 8.15 och på söndag kl 8.30 är jag med som gästprogramledare i LattjoLajban på TV4! Kolla även in Lattjobloggen.

Jag är vansinnigt ivrig på hur detta kommer att sluta… Det här får du bara inte missa!

Jag ska bara…

april 14th, 2009

… innan jag gör nånting annat så måste jag testa det här.
(ja jag är rastlös just nu)

50 words

Speed test